Къща за гости "Нашенци" с.Турия

Една от природните забележителности е т.нар. Кичест габър — много рядко срещано дърво на 700 години. Друга природна забележителност е местността „Пиростията“, в която има 3 големи изправени камъка и един, лежащ върху тях, под формата на пиростия(стъпката на Крали Марко). В легналия камък дори по време на суша има вода. Поверието е, че който пие от нея, ще се изцери от болести. За туристи е отворена и къщата-музей на Димитър Христов Чорбаджийски (Чудомир). Може да посетите и паметника на загиналите за свобода.

Село Турия(600 жители),сгушено в полите на Сърнена Средна гора под връх Братан,отстои само на 4 км. юг-югозападно от Павел баня по пътя за град Пловдив.Село Турия е известно като родното село на патриарха на българския хумор-писателя и художника Димитър Чорбаджийски-Чудомир,познат далеч зад границитена България с неговите"Нашенци".Тук освен родната къща на Чудомир,превърната в Етнографска къща-музей,интерес представляват също местният Етнографски музей в читалището с много ценна сбирка за историята и етнографията на селото и каменният сводест мост над Турийска река(Римският мост).Но онова,което вече няколко години привлича гости от цял свят са розовите градини край Турия и участието в ритуала розобер в края на месец май и началото на юни,вкусните домашно приготвени шупли,бутано мляко и прясно масълце на селската софра,неповторимото сладко от рози и розов сироп,звънливите хлопки на турийските старци(Кукери),ечащи в ритуален танц на мегдана,разходка с каруци до романтичния селски пикник край реката,където на шарени черги под звуците на кавала и гъдулката сръчните турийки поднасят традиционни български гозби като домашна салатка,боб в гърне,лозови сърмички,печено на жар,вита баница с кисело мляко,гюлова ракия,а на изпроводняк местните самодейци изпращат с хумористични сценки от Чудомировите разкази...

Всъщност,турийските Кукери са запазили до голяма степен автентично своя езически първообраз и заедно с тези от Павел баня са най-атрактивните в общината.Затова Кукерският карнавал в Турия на Сирни Заговезни е нещо,което всеки трябва да види. Турия е мястото,където през лятото живее една невероятна жена-Радка Карагитлиева,успяла с цената на 27-годишен труд да възроди едно" музейно" ръкоделие,преоткривайки почти изчезналата уникална техника за изработване на финната шита дантела кене,много популярна още през Средновековието и то не само у нас,а в цяла Европа и Азия,за което е получила голямо международно признание.Copyright'2014 къща за гости "Нашенци"